2003-06-17

Tietojärjestelmä, jonka avulla seurataan EU:n tuotanto-oikeuskiintiöitä Suomessa

Novo on toimittanut maa- ja metsätalousministeriölle tietojärjestelmän, jonka avulla seurataan EU:n tuotanto-oikeuskiintiöitä Suomessa. Järjestelmä on rakennettu pääasiassa maitokiintiöiden seurantaan, mutta se sisältää myös emolehmien ja uuhien palkkio-oikeuskiintiöitä koskevat tiedot.

"Aiemmin maitokiintiöiden seurannassa oli käytössä kaksi erillistä järjestelmää, joiden välillä tieto siirtyi vain kerran vuodessa eräajona. Nyt saamme ajantasaista ja luotettavaa tietoa sekä kiintiöiden siirroista että maidontuotannosta ympäri tuotantokauden", kertoo maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Leena Lamminen.

Kiintiöjärjestelmä on toiseksi suurin järjestelmähanke maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen historiassa. "Järjestelmä hallitsee kiintiöiden siirtosäännöt ja maakiintiön täyttöasteen laskennan sisältäen siten paljon logiikkaa", kertoo Jari Pekkanen Novolta. "Järjestelmä huomioi esimerkiksi yksittäisen tuottajan maitokiintiön rasvaprosentin laskettaessa hänen tuotantojaksonsa rasvakorjattua tuotantomäärää. Näitä määriä tarvitaan laskettaessa edelleen kaikkien tuottajien maakiintiön täyttöastetta."

Järjestelmän on arvioitu tuottavan säästöä vuosittain noin 400 000 euroa. Sen käyttöikä on runsas 12 vuotta.

Kiintiöjärjestelmää käyttävät Suomessa kaikki meijerit, jotka ilmoittavat noin 20 000 maidontuottajan maitomäärät kuukausittain. Jos maitomäärä ylittää tuottajalle myönnetyn kiintiön, saa meijeri palautteena järjestelmästä tuottajalta perittävän ennakkomaksun suuruuden.

Työvoima- ja elinkeinokeskukset käyttävät kiintiöjärjestelmää tuotanto-oikeuskiintiöiden hallinnointiin. TE-keskuksissa tehdään kaikki päätökset, jotka liittyvät kiintiöiden siirtämiseen tuottajalta toiselle. Näin kiintiöiden siirrot ovat heti myös meijerien nähtävissä. Maa- ja metsätalousministeriö seuraa järjestelmän avulla kiintiö- ja tuotantotietojen muutoksia.

Järjestelmän käytettävyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Joensuun yliopiston virtuaaliympäristöjen tutkimuslaboratoriossa tehtiin käyttöliittymätestaus, jonka palaute huomioitiin sovelluksen suunnittelussa.

Tietoa yrityksestä: CGI Suomi Oy