2006-08-17

Kolvinkärkiä säästävät lyijyttömät tinaseokset

Yrityksen tuotekuva Yleiselektroniikka Oyj - FLOWTIN®

Lyijyttömän tinan käyttöönotto on tunnetusti lisännyt metallimateriaaleihin kohdistuvaa rasitusta. Kolvinkärjet kuluvat nopeammin kuin perinteistä lyijypitoista tinaa käytettäessä. Syynä on lähinnä korkea lämpötila, mikä kiihdyttää eksponentiaalisesti kemiallisia prosesseja nestemäisen tinan ja fluksien kanssa. Lyijy on lisäksi hidas reagoimaan, mikä on pitänyt ongelmaa aiemmin kurissa.

Stannol GmbH on kehittänyt tinaseoksia, jotka vähentävät kolvinkärjen kulumista. Parhaimmillaan kuluminen hidastuu neljäsosaan siitä, mikä yleisillä lyijyttömillä tinoilla tapahtuu. FLOWTIN®-juotteissa käytetään mikroseostusta, jossa tina-hopean mukana on tyypillisesti 500 ppm kobolttia.

Testien mukaan esimerkiksi lyijytön FLOWTIN® -tinakylpy kuluttaa kuparia 0,37 μm/tunti eli teoriassa 200 μm kuparikerros häviäisi siten noin 500 tunnissa. Tämä on kuitenkin kaksi kertaa pitempi aika kuin yleisillä juotteilla.

Mikroseostuksen lisäksi fluksilla on suuri merkitys metallien syöpymiseen. Stannolilla on vaihtoehtona halogeenillinen KS115, joka on ystävällinen kolvinkärjille, koska halogeenit hajoavat nopeasti. Valikoimassa on myös halogeenittomia flukseja kuten Kristall 400.

FLOWTIN-tinalla on kolvia säästävän ominaisuutensa lisäksi toinenkin etu: sillä on erinomainen liukenemiskyky, joten sillä voidaan juottaa entistä ohuempia johtimia.

Tietoa yrityksestä: Yleiselektroniikka Oyj