2010-01-05

Fenestralta ikkunoiden valintaa helpottava energialaskuri

Ilmainen verkkolaskuri vertailee valinnoista syntyviä energiasäästöjä

Energiaikkunan valinnassa ei aina oteta huomioon rakennuspaikan olosuhteita tai ikkunoiden sijaintia. Fenestra on kehittänyt verkkosivuilleen helpon energialaskurin, joka auttaa valitsemaan rakennukseen ja olosuhteisiin sopivimmat ikkunat sekä vertailemaan eri ikkunavalinnoista syntyviä energiasäästöjä. Tulokset lasketaan rakennusmääräysten ja -ohjeiden mukaisesti, joten ne ovat yleispäteviä.

Oikeilla ikkunavalinnoilla säästöt voivat nousta satoihin euroihin vuodessa. Koska uuden ikkunan elinikä on hoidosta riippuen 20–50 vuotta, kokonaissäästö voi olla jopa yli 10 000 euroa.

Ohjelmaan syötetään vanhojen ikkunoiden tietojen lisäksi mm. rakennuksen sijainti, ikkunoiden pinta-ala ja ilmansuunnat sekä valitaan uudet ikkunat. Ohjelma tarjoaa myös oletusarvoja, jos sen käyttäjällä ei ole tarvittavia tietoja. Laskuri on pyritty tekemään mahdollisimman yksinkertaiseksi, jotta se palvelisi kaikkia kuluttajia.

Rakennuksen vaipan osista ikkunat hukkaavat eniten lämpöä, joten ikkunoiden vaihto esimerkiksi remontin yhteydessä säästää energiaa merkittävästi. – Kaikkein energiatehokkain A-luokan ikkuna ei silti välttämättä ole paras vaihtoehto omaan kohteeseen, kertoo Fenestran tuotekehitysjohtaja Mauri Konttila.

– Ikkunoiden energia-arvot ja energiatehokkuuteen vaikuttavat tekijät ovat varsin monimutkaisia, ja nykyään ikkunoissa on huomattavasti vaihtoehtoja. Uusi ohjelma helpottaa rakennukseen parhaiten sopivien tuotteiden valintaa, hän korostaa.

Esimerkiksi suurten ikkunoiden kautta tuleva auringon säteily lämmittää voimakkaasti kesäpäivinä, mikä saattaa aiheuttaa jäähdytystarvetta. Liiallista säteilyä voidaan ehkäistä vaikkapa auringonsuojalaseilla. Toisaalta varjoisilla tonteilla ei ole tarvetta ehkäistä auringon säteilyä — usein jopa päinvastoin, koska siitä saadaan ilmaista lämmitysenergiaa keväällä ja syksyllä. Laskuri mm. kertoo, paljonko ilmaista lämmitysenergiaa voi saada, kun auringon säteilyn vaikutus otetaan huomioon.

Laskurin antamat tulokset ovat suuntaa-antavia, koska jokaisen rakennuksen energiahävikki riippuu myös mm. rakenteiden toimivuudesta ja asumistavoista.

Energialaskuri

Tietoa yrityksestä: Fenestra Oy